Weetjes

Dit moet ik weten over border collies

De Border Collie wordt wel eens gezien als de meest intelligentste hond ter wereld. Hij domineert dan ook in veel hondensporten zoals behendigheid en obedience.Door de Veelzijdigheid van dit ras heeft deze hond zich aan veel rollen aangepast, maar hun allom bekende specialiteit is het drijven van schapen.Border Collies zijn de werkpaarden onder de herdershonden. Ze zijn in dit domein ongeëvenaard. Hun intelligentie, trainbaarheid, behendigheid en onuitputtelijke energie heeft ze overal veel aanzien gegeven. Als herdershond is het dus zeker geen hond om binnenshuis te houden want hij heeft veel beweging nodig. Hij heeft dan ook de voorkeur voor een baasje die ook sportief aangelegd is. Hij is dol op lange wandelingen en loopt graag los.

De Border Collie is een wedstrijdhond bij uitstek. Overal wordt dit ras gebruikt voor wedstrijden schapen drijven.Deze soort kan het normaal goed vinden met andere honden. Ook met kinderen gaan ze goed samen, mits u de kinderen eerst leert omgaan met honden. Kinderen moeten weten dat een hond geen stuk speelgoed is maar een dier. De hond dient dus gerespecteerd te worden maar moet ook zijn plaats in de roedel kennen.Vraag of u de ouders van de puppy's mag zien. Zo kunt u zien of deze dieren gezond zijn en goed behandeld worden.De fokker zal u graag verder helpen met al uw vragen. Ook nadat u het dier afgehaald hebt zal hij altijd klaar zijn om u te helpen wanneer u vragen over de hond heeft of een probleem.

Week 1

In de eerste week in het leven van een pup gebeurt er doorgaans niet veel. De pups liggen in het werphok bij de moeder en eten de moedermelk die hen zal behoeden voor infecties. Waar we goed opletten is of de puppy’s warm genoeg liggen. We helpen hen hierbij met een warmtelamp of infraroodlamp. Er wordt ook opgevolgd of iedere puppy genoeg bij de mama ligt en melk krijgt.

Week 2

In week twee gaan rond tien à vijftien dagen de oogjes van de pup open. Ook beginnen ze te horen. Ze krijgen meer kracht in hun pootjes en beginnen iets te doen dat op kruipen lijkt. Er wordt eveneens gelet op het aantal keer de pups drinken bij de moeder.

Week 3

In week drie gebeurt er niet zo heel veel. De oogjes van de pups gaan verder open en het vliesje verdwijnt. De pups worden beweeglijker en zullen al eens een poging doen om met elkaar te spelen. Ze mogen al eens vastgenomen worden en geaaid worden. Met het oog op infecties is het belangrijk om de pups niet erg lang op te pakken.

Week 4

In week vier worden de pups echt grappig. Ze gaan keffen en grommen, ze gaan spelen met elkaar, ze beginnen likjes aan de baasjes te geven. Vanaf deze week worden de pups samen met de moeder af en toe eens buiten in de tuin geplaatst Toch moeten ze nog heel veel slapen. Ze krijgen nu tandjes en worden bijgevoerd worden met speciale puppyvoeding. De puppybrokjes worden geweekt in water wat gemakkelijker is voor de pups. Minder moedermelk drinken en vaste voeding opnemen wordt spenen genoemd.

Week 5

Tijdens week vijf kabbelt het leven van de puppy's lekker verder. Ze eten nu drie à vier maal brokjes per dag. De teef geeft nu steeds meer te kennen dat ze niet meer wil zogen en dat ze haar gerust moeten laten. Ze moeten nog steeds volop zindelijkheidstraining krijgen maar zullen steeds minder hun slaapplaats bevuilen. Moeten ze, dan zullen ze beginnen piepen of keffen.

Week 6

Wanneer de pups zes weken zijn, moeten ze naar de dierenarts voor een eerste check-up en hun eerste inenting. De pups hebben nu ook een ziekenboekje voor met daarin elk zijn gegevens. De pups moeten zo veel mogelijk ingeprent krijgen, zo worden ze heel sociaal. We laten hen dus zoveel mogelijk kennis maken met mensen, dieren, geuren en geluiden.

Week 7

De pups worden steeds drukker en slapen ook al veel minder. Zij moeten nu goed gesocialiseerd worden. Ze worden eveneens in contact gebracht met de omgeving. Ook mogen ze nu gewassen worden en kunnen hun tanden gepoetst worden. Indien ze al nieuwe baasjes hebben, mogen die gerust al eens komen kijken en ze komen knuffelen. Zo wennen pup en nieuw baasje aan elkaar en zal de pup niet met een volstrekte vreemde mee moeten. De zindelijkheid moet verder getraind worden, maar meestal valt het nu al goed mee. De pups kunnen al een paar uur wachten en zullen zelf piepen wanneer ze dringend moeten.

Week 8

De pups moeten nu gechipt worden voor ze naar de nieuwe eigenaar gaan. De kosten van het chippen zijn voor de kweker. Meestal wordt er gezorgd voor iets (een voorwerp, dekentje) die in uit het nest komt. Dit zal de geuren van de teef en de broertjes en zusjes opnemen. Zo zal het kleintje in zijn nieuwe thuis niet te veel verloren zijn.

Week 8+

Na acht weken genoten te hebben van de kleine speelduivels komt nu het moeilijkste gedeelte. De pups moeten naar de nieuwe eigenaar. Een goed contact met de nieuwe eigenaar levert nog een paar bezoekjes, verhalen en foto's op nadien. Zo kunnen we de kleine pup zien opgroeien tot een volwassen hond.

© 2024 bordercolliepuppys.be with webcreator available